Француски филозоф, идеолог, писац и редитељ Бернар Анри Леви није данас хтео да говори о јучерашњем инциденту, уз опаску да он не заслужује помињање, јер у великој мери дискредитује само његове виновнике, али је изнео низ оптужби на рачун стања српског друштва, демократије, медија и председника.

Левија је, наиме, припадник Новог СКОЈ-а погодио синоћ парчетом торте након пројекције његовог филма «Пешмерга» у Дворани Културног центра, у оквиру Белдокс фестивала, а захваљујући посетиоцима спречен је физички сукоб једног од «нових» левичара и Левија.

Он је на данашњој трибини посвећеној насиљу у политици у Културном центру Београда покушао да учини јаснијим своје раније изнете ставове о рату у Босни и бомбардовању Србије.

«Негде треба повести рат да би се цивили спасили рата који заговара нека наоружана јединица», рекао је Леви, уз «паралелу» да је «иста прича била и у Другом светском рату», када су, како је рекао, наши преци у једном моменту казали «доста» немачкој окупацији, «јер су схватили да дипломатијом ништа неће учинити».

На питање шта би се догодило да је неко из Србије у Паризу заговарао бомбардовање Француске, Леви је рекао да он никада није био за бомбардовање Србије, већ за склањање Милошевића са власти (није шија него врат).

Данас, рекао је, Србија опет има Милошевића:

«У Србији људи уживају праве слободе, али Милошевић је још увек на власти: Милошевић на бис, Милошевић «минус 20″ и Милошевић без рата», рекао је Леви.

«Ваш председник саботира суочавање са прошлошћу и ламенте над ужасима у Босни, етничком чишћењу на Косову и медијске манипулације грађанима Србије. Истовремено ваш председник тврди да је Европљанин и да жели да Србију уведе у Европу. Европљани играју ту игру, рачунајући ту и Француску, и без поговора узимају здраво за готово те изјаве», навео је он.

Додаје да већ један век постоји иста перцепција Балкана: немирни народи склони проблемима и рату, а мање склони демократији заслужују само господара који их чува.

«Неку мешавину Виктора Орбана и Реџепа Тајипа Ердоана», сматра Леви.

Француски филозоф је напоменуо да је у Београду да би исказао солидарност са својим пријатељима, Гораном Марковићем, Филипом Давидом и новинарима Времена и Данаса.

«Сви моји пријатељи су у стању отпора и данас, баш као што су то били када је почео рат у Југославији. Њима Европа треба да помогне», казао је Леви.

О будућим пројектима каже:

«Можда ћу снимити филм о демократским процесима у Србији. Можда ће тема мог будућег филма бити и демократска Србија у Европској унији», казао је Леви.

Директор фестивала Белдокс Младен Вушуровић извинио се Левију због јучерашњег инцидента.

На почетку трибине, Левија је на столу сачекала торта, коју је он уклонио да би, како је рекао, направио места за новинарске микрофоне.

Леви је, како је данас пренела америчка агенција АП, и раније више пута био мета критичара који су га гађали тортом. Ноел Годен, белгијски глумац, најмање седам пута између 1985. и 2015. године је гађао Левија неком врстом пите.

Тагови: ; ;