Рођаци холандских жртава несреће боинга 777 у Украјини у јуну 2014. године, могу да туже украјинску владу јер није затворити свој ваздушни простор и тиме је делимично кривац за трагедију, преноси ТВ канала РТЛ .

Посебно, такву могућност не искључује  Холанђанин Томас Шансман Кин који је изгубио сина у авионској несрећи.

 «Ми не можемо вратити наше вољене»,  рекао је он у интервјуу, «али мислим да имамо дужност да се боримо за себе и све оне људе који  користе услуге авио компанија, да се током лета осећају безбедно».

Имајући ово у виду, Шансман и неколико породица жртава несреће, озбиљно разматрају могућност удруживања снага са немачким адвокатом Елмаром Гимулом, који ће у име четири немачке породице које су изгубиле своје најмилије, да поднесу тужбу против Украјине Европском суду за људска права.

Адвокат тражи да украјинска влада плати 300 милиона € (један милион за сваку жртву), јер није затворила ваздушни простор, и ако је имала сугестију од стране Савета безбедности Холандије, да то треба да уради.

Шансман се нада да ће пресуда о кривици против Украјине послужити као пример, и да ће присилити друге земље да затворе своје ваздушни простор у случају опасне ситуације.

Подсетимо, путнички авион Боинг 777 малезијске авио компаније који је изводио лет  МХ17 из Амстердама у Куала Лумпур се срушио 17. јула 2014. године у источном региону Доњецка.

Сви путници и чланови посаде, њих 298, од којих су две трећине били грађани Холандије, је погинуло.

Тагови: ; ;