Председник Албаније Бујар Нушани изјавио је да је национално питање Албанаца «света ствар», где год да живе – у Албанији, на «Косову», Македонији, Црној Гори, у Прешеву или дијаспори.

«Света је ствар, јер се надовезује са тежњама и догађајима који су се догодили пре 1.000 година, да се очува национални иденитет Албанаца. Данас наша генерација која је наследила оно што је добила од претходних, има јако битну улогу да ради на томе да још више ојача економски и просперитет обе државе – «Косова» и Албаније», рекао је Нишани током сусрета са косовским председником Хашимом Тачијем у Приштини.

Навео је да су други процеси интеграција, у којима је полазна тачка у Европској унији, процеси који ће наставити свака генерација у будућности, уверен да ће испунити достојанствено свој задатак.

«Данас унутар паналбанских комуникација имамо размену робе, људи и идеја и апсолутно уједињење културе и оно што је наша оријентација, а то је оријентација националног албанског питања», навео је Нишани кога је Тачи одликовао орденом слободе.

Тачи је навео да дели мишљење одлазећег председника Албаније, нагласивши да Албанци у својој историји никада нису били јединственији него сада, и са више комуникације и ближи, јер имају заједничку евроатлантску оријентацију где год да живе у регији.

Тачи сматра да албански политичари и странке у региону ма колико били различити, треба да имају исти циљ – «европску Албанију, европско «Косово», европску Македонију, а да афирмација свих Албанаца треба да буде у духу мира и стабилизације регије».

«О ‘Великој Албанији’ сада највише причају београдски медији и службеници Београда. ‘Велика Албанија’ се спомиње у Београду, а не у Тирани или Приштини. То спомињу како би скривили Албанце и како би оправдали своју дестабилизацију, било у Хрватској, Републици Српској, Црној Гори, северу Косова… Тако да је то неправедна београдска пропаганда, јер говори о ‘Великој Албанији’ како би оправдала своју дестабилизациону улогу на западном Балкану», рекао је Тачи.

Тврди да су «Албанци на «Косову» скоро један век патили од насиља Србије а да нису имали могућност стварања политичких партија и свог политичког живота».

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;