Министри унутрашњих послова Србије и Белорусије, Небојша Стефановић и Игор Шуњевич, разговарали су о унапређењу сарадње полиција и оценили да је размена података и сарадња одлична, али и да има места за побољшање.

Стефановић је након састанка са белоруским колегом рекао да су у 2016. години размењене 242 информације, што, како оцењује, говори о томе да постоји готово свакодневна размена информација везаних за различите видове криминалитета, али сматра да то може да се унапреди и побољша.

«Разговарали смо активно о свим видовима сарадње, пре свега о сарадњи наших специјалних јединица у борби против тероризма, против организованог криминала, али и о ономе у чему је Белорусија данас испред Србије, а то је борба против високотехнолошког криминала. Такође, разговарали смо и како се ефикасније супротставити илегалним миграцијама и таква врста сарадње потребна је нашој земљи, која доста тога може да научи од Белорусије», сумирао је Стефановић.

Такође, како је нагласио, са колегом је разговарао и о сарадњи Жандармерије и унутрашње војске Белорусије, која је еквивалентна нашој Жандармерији и шта су Белоруси све урадили и модернизацији, како су се ослонили на сопствену војну индустрију.

«То је нешто што наша земља ради и што покушавамо да урадимо у сарадњи са наменском индустријом, да се ослонимо на наше снаге, унапредимо наоружање, возила, опрему, да наши људи буду заштићени, а већа ефикасност јединица», подвукао је Стефановић.

Додао је да је Шуњевич изразио жељу да угости наше специјалисте, да им пруже одређене обуке и да се разговара и о размени студената, пошто и једна и друга земља има полицијске академије, али и да се, наравно, прошири сарадња у свим видовима борбе против организованог криминала и корупције.

Министар унутрашњих послова Белорусије Игор Шуњевич нагласио је да је током састанка потврђена спремност за унапређење даље сарадње у борби против високотехнолошког криминала, против илегалних миграција и тероризма и да је са српским колегом потврдио правац јачања сарадње у свим областима.

«Имамо сличне изазове који су присутни у свету данас. Надамо се да наша сарадња биће обострано корисна и очекујемо министра са експертима да посете нашу државу и да се упознају са радом нашег министарства», рекао је Шуњевич.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;