Председник Русије Владимир Путин потписао је указ против анонимности на интернету, којим треба да буду уређени и сви сервиси на виртуелној мрежи који имају функцију средстава масовног информисања, објављено је на сајту Кремља.

Према „Стратегији развоја информационог друштва у Руској Федерацији од 2017. до 2030. године“, руске власти у наредних шест месеци треба да се посвете подршци традиционалним медијима и уређивању сервиса који су им слични, попут друштвених мрежа, интернет телевизија, месинџера и сличних система.

Те мере су, како је наведено у документу, неопходне да би се у Русији формирао „информациони простор који узима у обзир потребе грађана и друштва да добију квалитетне и веродостојне информације“.

У указу је, такође, предложено да се уведу мере које забрањују анонимност на интернету, како би се спречила „неодговорност и некажњивост“ корисника интернета. Истовремено, планирано је стварање система који би гарантовао безбедност корисника и поверљивост њихових информација.

До 1. октобра треба да буду израђене мере које ће омогућити државним органима да пређу на домаћа средства за шифровање и да буде уведен систем заштите руске инфраструктуре од хакерских напада.

Тагови: ; ; ; ; ;