Канадски ловци-бомбардери CF-18, који су укључени у операције коалиционих снага у Ираку, нису увек успели да погоде објекте терористичке групе «исламска држава», јавио је CBC. Према њиховим изворима, канадско ваздухопловство је најмање седамнаест пута промашило задати циљ током борби ирачке војске и курдске милиције против ИГ на северу Ирака у периоду од 2014 до 2016 године.

Конкретно, у новембру 2015 године авијација Канаде није погодила циљ у близини градова Киркук и Мосул. Локални медији су известили да је током бомбардовања погинуло између пет и тринаест локалних становника. Канадско Министарство одбране ове информације ирачких медија није коментарисало, позивајући се на оперативну безбедност.

До данас нема тачних података колико је ирачких цивила погинуло од последица сличних акција канадских ловаца-бомбардера.

У октобру 2014 године је Влада Премијера Стивена Харпера, у знак подршке акцијама коалиционих снага у Ираку и Сирији, одлучила да пошаље мању авиогрупу у борбу са ИД и она је размештена у ваздухопловну базу у Кувајту. У фебруару прошле године су они, одлуком канадског Премијера Џастина Трудоа, враћени кући. У бази у Кувајту су остала два канадска извиђачка авиона CP-140 Aurora и један авион танкер Airbus СС-150 Polaris.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;