Први председник Републике Српске Радован Караџић упутио је вечерас писмо екипи документарног филма «Радован — повик иза зидова тамнице» са поруком да се истином бори за правду.

«У патњи и страдању мало нам је јасније зашто смо овдје гдје смо, да издржимо искушење и подносимо на жртву оно најмилије, срећни када можемо принијети на жртвеник себе и само себе умјесто најмилијих», пише Караџић.

Он у поруци из Хашког трибунала оцјењује да је српски народ страдалнички кроз вијекове и да нема дана када се од њега не очекује нешто најмилије, без роптања и са погледом упртим у даљине, како је Андрић запазио, тамо негдје у вријеме у коме је онај који даје смисао свакој жртви.

«Својом жртвом изградили смо темељ Републике Српске, свако на свој начин, и оставили тестамент да памтимо, да не заборавимо, да знамо истину и да се истином боримо за правду», поручује Караџић.

Он је упутио ријечи захвалности свима који су му указали и част и милост, од режисера и његове екипе, преко продуцента и организатора, до свих који су на било који начин допринијели стварању и приказивању филма.

«А захвалан сам и народу којем је посвећен и овај филм и наша борба, којем је посвећена и намијењена и наша жртва и наша Република Српска», написао је Караџић.

Караџићево писмо из Хага, прочитано на премијери филма у Бијељини на Дан Војске Републике Српске и празник Светог Василија Острошког, завршава се ријечима — «Нека вас све Господ Бог дарује својом бескрајном милошћу, на данашњи празник!».

Тагови: ;