Данас је у Руском дому у Београду пут Казања у Русији, испраћена група деце на Светске игре младих сународника.

У прелепом амбијенту изложбене сале у Руском дому, где је тренутно поставка фотографија посвећених Дану победе, окупили су се малишани и њихови родитељи да би присуствовали свечаном испраћају на Светске игре у Казању.

Дечаци и девојчице, већином деца из мешовитих српско руских бракова, су за пут у Казањ изабрани на основу конкурса.

Игре у Казању се одржавају за децу руских сународника из иностранства, са циљем да се ојача пријатељство деце руских грађана који живе у иностранству, ко и да се учврсте међународне спортске и хуманитарне везе.

 

Ово је трећи пут да Руски дом организује овакву свечаност. Прошле године су малишани били у Сочију у Русији, одакле су се вратили препуни лепих успомена.

На данашњој свечаности приказан је кратак филм о њиховом боравку  у Сочију.

Очекује се да ће на такмичењу учествовати делегације из 34 земље које ће представљати око 500 малишана. Деца из Србије ће се такмичити у  шаху, пливању и стоном тенису.

Да би малишани имали одговарајућу опрему, побринуло се Спортско друштво Црвена звезда, које већ неколико година има веома успешну сарадњу са Руским домом.

Директор мааркетинга црвено-белих Зоран Аврамовић, је малишанима пожелео срећан пут уручивши им ранчеве са спортском опремом.

 

Свечаности у Руском дому присуствовао је и руски амбасадор у Србији Александар Чепурин, који је малишанима пожелео пуно успеха и изразио уверење да малишани неће разочарати Србију.

Током свечаности изведен је сплет различитих игара које је извело неколико малишана, будућих путника у Казањ.

Међу њима, својом крхкошћу и нежношћи је некако највише сипматија пробрала мала Мила Кршљанин која ће се такмичити у шаху.

Застава Србије, коју је мала Мила држала у рукама, била је безмало већа од ње.

Текст и фото Лола Ђорђевић.

 

Тагови: ; ;