Свега шеснаест руских специјалаца је успело, без и једног погинулог, да дан и по на истоку Алепа у Сирији, одбија нападе око 300 припадника «исламске државе».

Након повратка у Москву, њихов командир је испричао да су одбили пет напада вишеструко надмоћнијег противника. Са њима је разговарао дописник «Звезде» Виталиј Акиншин.

„Нас су и до тада повремено гађали артиљеријом. Међутим, једног јутра је почео масовни артиљеријски удар по нашим положајима. Користили су и вишецевне ракетне бацаче „Град“ и минобацаче. Ускоро се појавио и шехид-мобил. Зауставили смо га диригованом ракетом. Детонација је била страшна. Поставили смо одбрану и прихватили борбу“, рекао је он.

„Прошли смо без губитака јер смо имали добре заклоне и положаје. На нашој страни је била предност у квалитету оружја јер смо имали и ,топлотне нишане’. Предност је донела и наша обученост“, каже командир.

Захваљујући сарањи сиријске армије и руских специјалаца, преживели терористи су били принуђени да се повуку, што је омогућило специјалцима да пажљиво прегледају бојно поље. Установили су да су погинули терористи имали модерну страну опрему и специјална средства.

Указ Председника РФ Владимира Путина

«Били су веома добро опремљени. Са собом су носили лекове и одећу стране производње. Било је и тамнопутих терориста. Начин на који су се понашали на бојном пољу указује да су добро обучени», рекао је један од специјалаца.

Специјалци Министарства одбране Русије сматрају се елитом Оружаних снага РФ.
Владимир Путин рекао да ће „Групу 16“ одликовати и да ће им лично уручити одликовања. Уредба је већ потписана. Четворица специјалаца је добило високе државне награде, а један је заслужио звезду Хероја Русије.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;