Бивши шеф Мисије ОЕБС-а на Косову и Метохији Вилијам Вокер је радио плански део посла на «стварању албанске државе на територији Србије», а сада видимо да је то заправо концепција велике Албаније о којој говори бивши косовски премијер Рамуш Харадинај, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Он је у Новом Саду то рекао коментаришући изјаву Харадинаја а ако «Србија у свом уставу и даље буде имала Косово и Метохију, онда би Косово требало да одговори реципрочним мерама и у свој устав стави једну трећину територије Србије».

«Харадинај је само довољно глуп да о тој концепцији на глас говори, а сви они тајно то мисле и тајно на томе раде. Али хвала му што је рекао, да цео свет може да види шта је њихова концепција», казао је Дачић новинарима.

Он је критиковао «цео свет» што о оваквим стварима ћуте и што су «глувонеми када је Србија у питању» и запитао шта би се десило када би Србија сличне ствари говорила у контексту Босне и Херцеговине, јер је уз њега стајао министар спољних послова БиХ Игор Црнадак.

«Ја бих Харадинају саветовао да скрати језик, зато што његове жртве… њима није само скраћивао језик, него их је убијао. А Ниш може да види, као што сте чули, само у затвору», додао је Дачић.

Тиме је Дачић алудирао на јучерашњу изјаву потпредседника Владе Србије и министра полиције Небојше Стефановића истим поводом, који је Харадинају поручио да «Ниш може да види само из нишког окружног затвора и то — изнутра».

Упутства српским дипломатама су, како је Дачић објаснио, да о овоме говоре у целом свету, «без устручавања и милости».

Он је додао да се о Уставу, Нишу, великој Албанији и територијама прича јер «Албанцима тренутно не иде како треба».

Дачић је додао да је везано за овакве изјаве «Србија мирна, не зато што је слаба, већ зато што је јака».

«Никад не реагујете баш на сваког комарца који вас уједе, али када једном реагујете, онда је крај, зато их и позивам да се призову памети», казао је.

Бета

Тагови: ; ; ;