У 74 земље се догодио сајбер-напад помоћу шпијунског софтвера који је разрадила америчка Агенција за националну безбедност (NSA).

„Догодио се један од највећих и најобухватнијих сајбер-напада које смо до сада имали прилике да видимо. Ушли смо у век у ком ће питање сајбер-безбедности бити на првом месту. Пошто су данас на мети напада били подаци болница, верујем да ће се гледање људи на овакве нападе променити”, рекао је бивши саветник за националну безбедност државе Њујорк Мајкл Балбони за Fox News.

Објављено је да су напади имали и елементе електронског уцењивања, јер су се на екранима „заражених компјутера” појављивале понуде да се, уплатом одрећене суме новца, база података деблокира.

Тв станица тврди да је коришћени шпијунски проблем украден од америчке електронске шпијунаже (NSA) 2016 године и да га је по интернету проширила група хакера позната као Shadow Brokers.

Међу нападнутим среверима били су и они којима располажу руско Министарство унутрашњих послова и највећа банка РФ Сбербанк.

Корпорација Microsoft је објавила да је за нападе коришћен вирус-шифратор WannaCry и да је обновила свој оперативни систем Windows и бесплатни антивирусни систем. „Лабораторија Касперски” је објавила да је по целом свету било 45 000 покушаја хакерских напада и да је за њих заиста коришћен вирус WannaCry.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;