Шефица одељења за односе са САД у Министарству иностраних послова Северне Кореје Чве Сон Хи потврдила је да се састала с америчким експертом и да не искључује могућност билатералних односа с Вашингтоном „под одговарајућим околностима“.

 

„Састала сам се с Томасом Пикерингом. Причаћу вам о томе када се стекну услови у будућности“, рекла је Чве Сон Хи агенцији Јонхап на аеродрому у Пекингу, одакле се упутила у Пјонгјанг.

Према наводима агенције, дипломата Томас Пикеринг био је у групи америчких експерата под руководством Сузане Ди Маџио, директорке некомерцијалне истражитељске организације при Америчкој академији у Њујорку и стручњака за Иран. Састанак експертске групе са севернокорејском делегацијом одржан је у Ослу.

Одговарајући на питање новинара да ли Пјонгјанг планира да преговара с Вашингтоном, Чве Сон Хи је поновила много пута изговорени став да ће се „дијалог водити под одговарајућим околностима“.

Јапанска агенција Кјодо је, позивајући се на дипломатске изворе, објавила да је Вашингтон наводно пренео Пекингу да је председник САД Доналд Трамп спреман да се састане с лидером Северне Кореје Ким Џонг Уном уколико Пјонгјанг одустане од свог нуклеарног програма.

Напетост у вези са Корејским полуострвом посебно је порасла у последњих неколико месеци због ракетних проба Северне Кореје.

САД саопштавају да не искључују могућност војних дејстава против Северне Кореје, али да намеравају да се усредсреде на економски притисак на Пјонгјанг уз помоћ санкција.

Тагови: