Србија се не плаши људи који су пресвукли терористичке униформе и сада глуме политичаре, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и поручио да наша држава стоји иза српског народа на КиМ.

 «Такве изјаве (Рамуша Харадинаја) се дају због ванредних избора на КиМ 11. јуна и вође терориста и сепаратиста из 1999. године, које ништа свом народу у претходних 16 или 17 година, колико управљају нашом јужном српском покрајином, нису понудиле сада морају да заштите крваво стечено богатство, стечено на пљачки Срба и Албанца и свих који живе на КиМ», рекао је Ђурић гостујући на Пинку.

Како каже, једини начин је да то заштите, како они то виде, сејањем националне мржње, потпиривањем тензија и изазивањем додатних проблема.

«Тако да мислим да не треба да страхујемо. Србија се не плаши људи који су пресвукли до јуче терористичке униформе, који се налазе на међуанродним потерницама и данас глуме политичаре», нагласио је Ђурић.

Он је рекао да је Србија неупоредиво озбиљнија и снажнија држава него што је група сепаратиста на КиМ.

Он је рекао да је изјаву Харадинаја да ће трећину Србије, ако из Устава не избрише Косово, уврстити као косовску територију у косовски устав, почевши од Ниша, тешко врло тешко коментарисати на политички озбиљан начин

«У том смислу и наши грађани на КиМ теба да знају да држава Србија цела са свим својим ресурснима и утицајима и сарадњоим са међународном заједницом стоји иза њих», поручио је Ђурић.

Он је рекао да је изјаву Харадинаја да ће трећину Србије, ако из Устава не избрише Косово, уврстити као косовску територију у косовски устав, почевши од Ниша, тешко врло тешко коментарисати на политички озбиљан начин.

«Ми гласно осуђујемо када међународна заједница ћути. Претходних дана је дошло до јасних изјава званичника утицајних европских држава да не може бити разматрања уопште било какве промене граница на Балкану», истакао је Ђурић додајући да се део међународне заједнице макар декларативно оградио од тако нечега.

Према његовим речима, сада је важно да и међународне организације које делују на КиМ дају свој допринос томе и да се избори не претворе у општи политички циркус у коме ће Срби на КиМ бити главна мета албанских сепаратискичких лидера.

Ђурић је рекао да већ месецима приштинске власти не дозвољавају унос књига на српском језику, уџбеника за децу, ометају поштанске услуге и слично, што све показује да постоји истински лоша намера за наше људе који живе доле.
Он наглашава да би то представљало тежак додатни терет за наш народ који, иначе, живи тешко на територији КиМ.

Ђурић је рекао да већ месецима приштинске власти не дозвољавају унос књига на српском језику, уџбеника за децу, ометају поштанске услуге и слично, што све показује да постоји истински лоша намера за наше људе који живе доле.

Он је подсетио да је Вилијам Вокер који је водио мисију ОЕБС на КиМ у кључном тренутку, када се одлучивало о рату и миру, пре неколико дана јавно признао да је његов концепт «Велике Албаније», која би прогутала добар део суседних дрзава.

Ђурић истиче да је «Велика Албанија» у свом корену фашистичка држава и идеја која потиче из времена Другог светског рата.

На КиМ, како каже Ђурић, постоји борба кланова који су замаскирани називима политичких партија и да је зато важно да окупимо Србе и да на изборима наступе јединствено, да би имали што више утицаја, да би могли да штите власт у српским општинама и помажу тамо где су Срби у мањини
«Овај случај смо осветлили и премијер Вучић није допустио да та изјава буде скрајнута и прође тек тако», рекао је Ђурић подсетивши да је управо Вокер који је био главни задужен за случај Рачак својим извештајима дао изговор за агресију на нашу земљу.

На КиМ, како каже Ђурић, постоји борба кланова који су замаскирани називима политичких партија и да је зато важно да окупимо Србе и да на изборима наступе јединствено, да би имали што више утицаја, да би могли да штите власт у српским општинама и помажу тамо где су Срби у мањини.

«Ако се добро организујемо можео да дођемо у позицију да од Српске листе зависи формирање косовске владе и зато ћемо уложити напор да подржимо Српску листу, која ће окупити практично све српске представнике који сарађују са Београдом. Јако је важно да се сачува веза српских представника са Београдом и државом Србијом. Тако чувамо КиМ у Србији, Српска листа је оличење везе између Срба на КиМ и Београда», навео је он.

Ђурић је рекао да ови избори треба да послуже да тих 10 места који су загарантовани у косовском парламенту за спрске предстанвика оду у руке Српске листе.

Он је рекао да Српска листа представља свих 10 општина са српском већином и да је тачка окупљања
У другом случају би отишли представницима који су номинално Срби, али представљају албанске политичке интересе и тако би српски интереси на КиМ били значајно подривени, додао је директор Канцеларије за КиМ.

Он је рекао да Српска листа представља свих 10 општина са српском већином и да је тачка окупљања.

Са друге стране, у извештају Дика Мартија о трговини људским органиима може се видети да међу првих пет имена прва три кључна имена међу косовским Албанцима.

«То је трагично и за косовске Албанце што су таоци ратне политике. Обичним Албанцима је доста свега тога», рекао је Ђурић.

Он наводи и да је тамо 65 одсто људи незапослено, да постоји велико незадовољство и да је прошле године исељено са КиМ 147.000 људи, који су победли главом без обзира због катастрофалне ситуације и управљања њихових представника.

«КиМ јесте и биће саставни део Србије и ми ћемо ту нашу борбу наставити у међуародној арени. Ових дана ћемо видети и посету Вучића Киини, која има велики економски и политицки значај», навео је Ђурић.

Он је рекао да је Кина традиционални и снажни помагач Србије у борби против незавиности Косова, као стална чланица Савета безбедност УН.

«Као што Његош каже: ал тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветлија!», додао је Ђурић.

 

 

 

 

Тагови: ; ;