На Блајбуршком пољу у Аустрији је одржана комеморација поводом 72 године од такозване «блајбуршке трагедије», односно страдања заробљених усташа НДХ и других Хитлерових савезника који су страдали у Другом светском рату.

Аустријска власт је задњих дана изјављивала да не може да забрани одржавање скупа али да ће мере безбедности бити појачане.

Полиција је ухватила старијег мушкарца због капе са усташким симболима и он је одведен у непознатом смеру.

„Згрожен сам што су медији прошле године писали да није било усташких обележја. Срамота ме што ме мора чувати аустријска полиција, али неко ми је покушао скинути капу са главе прошле године“, рекао је мушкарац пре хапшења.

По процени медија, у Блајбург је стигло око 15 000 људи.

„Сада кад се истина, упркос противљењу, пробија, покушавају да спрече нашу молитву за безимене жртве. Све вас, који то тешко подносите, понизно молим да никаквим својим поступком не помогнете онима који желе да спрече откривање истине. Молим вас да се уздржите од било чега што би могло да одвуче пажњу од откривања истине о жртвама и злочинима тоталитарног комунистичког система“, рекао је ђаковачко-осјечки надбискуп Ђуро Хранић, а преноси Index.hr

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;