Улазак Црне Горе у НАТО није окренут против Русије, изјавио је данас председник, Филип Вујановић на 2БС Форуму у Будви.

„Наша НАТО интеграција суштински је, стратешки и историјски интерес Црне Горе. Није окренута против било кога, није окренута против нашег вековног пријатеља Русије, нити против наше намере да се наши односи са Русијом што пре поправе», изјавио је Вујановић, пренела је РТЦГ.

«Ми очекујемо да ће Русија прихватити чињеницу нашег чланства. За то нам је потребно стрпљење и кондиција да сачекамо, зато нам је потребан државно одговоран однос према свим реакцијама из Русије да све уверимо да је ово стратешка потреба Црне Горе, а не потез против било кога“, поручио је Вујановић на 2БС Форуму у Будви.

Вујановић је казао да је, након стицања независности, чланство у Алијанси највећа тековина Црне Горе.

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је евроатлантски пут Црне Горе зацементиран.

„Црна Гора је пролазила кроз многе потешкоће. Међутим, стабилизовали сте се, улазите у НАТО, ући ћете у ЕУ. И ја вјерујем, иако ћете се и даље суочавати са тешкоћама и елементима хибридног рата, да је евроатлантски пут Црне Горе зацементиран“, оценила је Грабар Китаровић.

Она је додала да ће Хрватска наставити да свердно подржава реформске процесе у Црној Гори.

Председник Словеније, Борут Пахор сматра да је улазак наше државе у НАТО историјски тренутак и за Црну Гору, и за овај део Европе.

„Свима је јасно да је пре 10 година било мало оних који би рекли да ће Црна Гора 2017. ући у НАТО. Црна Гора била је у зони која се сматрала интересном сфером Русије. Мислим да је чланство у НАТО-у позитиван сигнал за Западни Балкан, али далеко од тога да је то довољно“, навео је Пахор.

Први човек Словеније оцијенио је да је проширење Алијансе и ЕУ веома важно за регион.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ;