Франсоа Оланд је напустио Јелисејску палату, а у њу је ушао Емануел Макрон. Церемонија примопредаје власти по први пут је обављена у недељу. Оланд и Макрон су се сусрели на степеништу палате, поздравили се и потом цео сат разговарали у четири ока. Затим је Макрон испратио Оланда до аутомобила.

Оланд је иначе најнеомиљенији Председник Француске након Другог светског рата, који је у историју Француске ушао само тиме што се за сада једини одрекао могућности да се кандидује по други пут. Наиме, извесно је било да би претрпео срамотан пораз.

Одмах након примопредаје се поставило питање какву спољну политику ће Париз водити под Макроновом влашћу. Наиме, он је већ оценио да су се распршили снови о превласти демократије у свету и да су ратови могући. Због тога се изјаснио за јачање снаге Француске кроз снажење ЕУ и још тешњи савез са Немачком.

Такође, француска дипломатија ће наставити да истрајава на европској перспективи Западног Балкана унутар преустројене ЕУ у више брзина. То је процес који ће трајати јер је вероватно да у догледно време неће бити пријема нових држава у ЕУ. Такође, Макрон неће одустати од независности «Косова».

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;