САД су саопштиле да се друге економски јаке земље у свету навикавају на политичке планове америчког Председника Доналда Трампа, али су Европа и Јапан и даље забринути због промене става Вашингтона. Званичници Г7 су се састали у Барију у Италији у нади да ће чути више о Трамповом плановима за које страхују да ће обновити протекционизам и уназадити глобални приступ питањима као што су банкарска реформа и промена климе, преноси Ројтерс.

Амерички Министар финансија Стивен Мнучин је на састанку рекао да САД задржавају право на протекционизам у области трговине, али да његове међународне колеге све више прихватају економске планове администрације Председника Трампа.

«Не желимо протекционизам, али задржавамо право на протекционизам у мери у којој сматрамо да трговина није поштена и праведна. Људи то више прихватају данас, сада када су имали прилике да проведу време са мном, да чују Председника и саслушају нашу економску поруку», рекао је Мнучин на конференцији за новинаре.
Међутим, други Министри земаља чланица Г7 не деле његов став.

«Осталих шест Министара су изричито и веома директно рекли представницима америчке администрације да је апсолутно потребно наставити међународну сарадњу у истом духу», рекао је новинарима француски Министар финансија Мишел Сапен.

У суштини, европски званичници Г7 још увек не знају шта САД подразумевају под «слободном трговином» и сматрају да захтев САД за билатералним балансирањем трговине није економски одржив, јер се трговински дефицити и вишкови могу анализирати само у глобалном контексту.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;