Бивши Председник Хрватске Иво Јосиповић је, у интервјуу за «Вечерње новости», рекао да државни врх Хрватске даје крила ренесанси усташтва.

«То је истина и, рецимо, моја највећа критика премијеру Пленковиц, кога иначе познајем. Није имао снаге да реагује по питању усташтва, што је велика штета, поготову када је реч о табли у Јасеновцу, што је апсолутно скандал и срамота за сваку државу. Очекивао сам од сваке Демократске владе, било да је она лева или десна да то не допусти», рекао је он.

«Васпитаван сам, не само у породици него и у школи и међу блиским пријатељима, да поштујем вредности антифашизма и да знам које је зло био нацизам», рекао је Јосиповић, додајући да је било морално исправно борити се против Хитлера.

«Морам рећи да има и оних других који им се супротстављају, али појава људи који препознају вредности антифашизма није, на жалост, сада тако честа. Суштина проблема је у томе што се не сме водити политика «равномерности» која каже један фашиста, један антифашиста. Мора постојати јасна политика која афирмише вредности антифашизма, а не она која у исту раван ставља фашисте и антифашисте», закључио је Јосиповић.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;