Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић оценио је да ратнохушкачке изјаве у региону представљају израз немоћи и замену за политичку неспособност и додао да Србија носи велику одговорност за стање у региону.

«Ми као друштво, и Србија као држава, носимо велику одговорност за стање у региону. Грешке које нас прате, нерешени односи и људи који су због неодговрности власти у прошлости патили заслужују више поштовања и искрености када је у питању сарадња са народима у окружењу», рекао је Јовановић.

Према његовим речима, све потенцијалне провокације које су постале део изборног фолклора у свим државама бивше Југославије морају бити схваћене баш тако, јер повезаност у којој се тренутно сви налазимо налаже нам много озбиљнији приступ и поновни национализам зато не сме бити одговор на економску или било коју кризу.

Према његовим речима, од спремности Србије да буде озбиљна држава која разуме да њена снага може почивати само на поштовању суседа, сарадњом са њима и економским реформама зависи њена будућност и очување мира.

Јовановић додаје да Балкан као никада у историји мора да види рачуна сам о себи и сопственим интересима, имајући у виду да се Европа бори са популистичким покретима, а свет са глобалним претњама тероризмом и другим изазовима, наводи се у саопштењу ЛДП-а.

«Лидери региона морају показати зрелост да све друштвене појаве које екстремизам виде као замену за успорене интеграције у Европску унију маргинализују, а европску идеју поново афирмишу без било каквих калкулација», сматра Јовановић.

Тагови: ; ; ; ; ;