Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да је одавањем почасти убијеним усташким злочинцима у Блајбургу државна делегација Хрватске, на челу са председником Хрватског сабора Гораном Јандроковићем, извршила најдубље вређање жртава НДХ.

«Јасно је као дан да Блајбург није место страдања већ место обнављања усташке идеологије и отворено жаљење за НДХ која се у данашњој Хрватској већински посматра као историјски израз хрватског народа за својом слободном државом а не као квинслишка и геноцидна творевина», навео је Линта у писаној изјави.

Један од доказа, како је навео, јесте што се на Блајбургу полажу венци на гробну таблу на којој пише „У част и славу погинуле хрватске војске — мај 2015″, а превод на немачки гласи „У спомен палим Хрватима — мај 1945″. То значи да представници хрватске власти и католичке цркве долазе у Блајбург да би одали почаст злочиначком режиму а не жртвама, закључи је Линта.

Он сматра да никада не сме да се пристане на, како каже, «проусташку и профашистичку тезу значајног броја хрватских политичара, црквених великодостојника и јавних личности да је свако ко је убијен без суђења жртва и да су све жртве исте». Тиме се шаље срамна порука да Јасеновац, фабрика за масовно убијање невиних Срба, Рома и Јевреја, и Блајбург, мјесто гдје су убијени злочинци, имају једнаку тежину и исти значај, навео је Линта.

У Јасеновцу и десетинама других логора смрти, као и на великом броју других стратишта који су постојали за вријеме злочиначке НДХ убијени су невина деца, жене и мушкарци само зато јер су Срби, Роми и Јевреји.

У Блајбургу су убијени злочинци који су починили геноцид током Другог свјетског рата, подсетио је Линта, а преноси Танјуг.

Ката

 

 

 

 

Извор РТС

Тагови: ; ; ;