Највиши обавештајни званичници у су јавно изразили сумњу у глобалну фирму за сајбер безбедност, Касперски лабораторије, због тога што она своје корене има у Русији. Шест највиших обавештајних званичника рекли су на саслушању у Сенату, да су забринути због свеприсутности те фирме, међутим, нису навели никакву конкретну претњу, преноси АФП.

На питање да ли зна за неку безбедносну претњу коју представља Касперски, вршилац дужности директора Федералног истражног бироа (ФБИ) Ендру Мекејб, рекао је да су веома забринути и фокусирани на Касперски. Директор Одбрамбене обавештајне агенције, генерал-потпуковник Винсент Стјуарт, рекао је да његова агенција не користи производе компаније Касперски.

«На нашим мрежама нема софтвера Касперског, колико ја знам», рекао је он додавши да се извођачи радова агенције из приватног сектора такође клоне тог софтвера.

Шеф Националне безбедносне агенције (НСА) Мајк Роџерс рекао је да је лично и директно умешан у проблем Касперског као директор НСА.

Касперски је основао некадашњи инжењер руске војске, Јевгениј Касперски, 1997. године. Компанија се брзо проширила на светско тржиште, а 2015. године имала је 3.600 запослених, 400 милиона корисника и преход од 620 милиона америчких долара, наводи се на сајту компаније. Њихови антивирусни програми редовно се рангирају међу пет најбољих за личне и пословне потребе, наводи АФП.

Међутим, званичници САД су изразили сумњу у тај софтвер, због тога што је компанија запослила особље, које је наводно повезано са руским обавештајним и безбедносним институцијама. Неки су забринути да Касперски можда нуди руским обавештајним службама увид у компјутере корисника.

Званичници САД су посебно забринути да би због тога страни хакери могли да упадну у америчку инфраструктуру, наводи АФП. Касперски демантује било какве везе са владом.

«Компанија никада није, нити ће, помоћи било којој влади у свету у вези са сајбер шпијунажом. Компанија Касперски верује да је апсолутно неприхватљиво да компанија буде неправедно оптужена без икаквих чврстих доказа који би подржали те лажне наводе», пише у саопштењу.

Чак је и власник компаније на сајту Редит рекао да се не слаже са мишљењем званичника САД и да му је жао што они, због политичких разлога, не користе најбољи софтвер на тржишту. Он се понудио и да сведочи пред Сенатом.

Бивши официр ЦИА Шон Канук, који је био први званичник САД за сајбер проблеме, рекао је да је забринутост због Касперског стигла од конгресмена који не разумеју да су компаније са којима се такмичи Касперски плаћене од владе САД да имају директан улаз у њихове системе (тј. приступ корисницима).

«То значи да свако конгресно питање око скривених прилаза у производима Касперског, показује одређену наивност, због тога што су многи клијенти Касперског платили за пун надзор над својим мрежама», рекао је Канук.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;