Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг приредио је у Великом Дому народа у Пекингу вечеру добродошлице гостима и учесницима Форума «Појас и пут за међународну сарадњу», а којој присуствује и премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић.

На гала вечери кинески оркестар је, измеду осталог, одсвирао и српску песму «Тамо далеко», коју су слушали Владимир Путин, Реџеп Тајип Ердоган и други светски лидери.

Пекинг је ових дана економски центар света због форума «Један појас — један пут», улице главног града Кине су умивене и максимално украшене, а по оцени многих град никад није био лепши.

Све изгледа гламурозно, а ништа мање луксузно није ни унутар одаја у којима се окупљају политички и економски лидери света.

Кинези ништа не препуштају случају — сваки тањир на гала вечери има посебан вез, свака кашика, виљушка, нож постављени су милиметарски прецизно, сразмерно једни удаљени од других.

Колико гостију, толико и конобара на услузи за сваког госта, спремни да у трку испуне жеље.

Ту су и незаобилазне кинеске скулптуре које украшавају столове у сали.

Домаћини, међутим, нису открили колико сав гламур кошта.

После вечере организована је спектакуларна кинеска опера, која ће бити одржана у Дому народа.

Премијер Вучић, другог дана посете Кини присуствовао је отварању Форума и имао разговоре са великим бројем државника међу којима и са Си Ђинпингом, председником Руске федерације Владимиром Путином…

Вучић је такође имао и низ састанака са представницима великих кинеских компанија заинтересованих за инвестирање и економску сарадњу са Србијом, а присуствовао је и потписивању више споразума међу којима и Меморандуми са ЦРБЦ о изградњи дела Коридора 11 и «Фрушкогорског коридора».

У делегацији коју предводи премијер су и потпредседница Владе и министарка за грађевинарство, саобраћај и инфраструкуру Зорана Михајловић, министар привреде Горан Кнежевић, министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и градоначелник Београда Синиша Мали.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ;