Тужан и мучан дан за црногорску поморску привреду, за поморску државу, у чијој флоти више нема путничког брода Свети Стефан 2, јединог ферибота, који је у недељу поподне испловио на последње путовање, у резалиште у Турској. Државна компанија Барска пловидба ад остала је и званично без путничког брода који је спајао Црну Гору и Европу, на јединој редовној линији Бар-Бари-Бар која је трајала 52 године.

Након више од пола столећа „црногорски прозор у свет“ , поморску линију између Бара и италијанске луке Бари, преузела је хрватска Јадролинија, о чему су челници Браске пловидбе јавност „са задовољством“ обавестили јавност 24.априла, док је око 80 помораца из Црне Горе остало без посла.

У недељу поподне, „Свети Стефан 2“ уз бродску сирену која се огласила у 16:53, кренуо је на последње путовање у резалиште Алиага у Турској. Из Луке Бар до Алиага на последњем путовању капетан брода је Љубо Пекић, а укрцано је 15 помораца, што чини минимум посаде за сигурну пловидбу, на путовању од око 700 миља које подразумева око 56 сати пловидбе.

Иако је Барска пловидба предузеће у већинском власништву државе, 51 %, а 49 % је у власништву мањинских акционара, из државне компаније нису нашли за сходно да обавесте јавност да је ферибот “Свети Стефан 2”, продат турској компанији пре 15 –так дана.

Према незваничним сазнањима Новости, постигнута је цена 265 $ по тони што би значило да на рачун Барске пловидбе турска компанија уплати око миллион долара. Међутим, само за 5 месеци колико је “Свети Стефан 2” био везан у Луци Бар нагомилали су се трошкови који износе око 150 хиљада евра.

Црна Гора јесте приморска, али са оваквом пословном политиком тешко ће одржати статус поморске државе.

Бродска линија са Италијом, бродом Свети Стефан, успостављена је још 18. јуна 1965. године и од тада је, осим за време санкција, редовно функционисала.

Фериботу “Свети Стефан 2” који је изграђен пре 43 године, класификационо друштво Буерау Веритас укинуло је дозволу за пловидбу, јер више не испуњава стандарде. Из Барске пловидбе су саопштавали да линија неће бити укинута, већ само привремено обустављена до набавке другог брода. Уместо црногорског “Свеца” на линији ће запловити хрватски брод “Дубровник”.

Одлуке одбора дирекора Барске пловидбе кога чине: Војо Бојовић, Милан Лакићевић, Радован Орландић, Слободан Лековић и Милош Раичевић, као и менаџмента на чијем челу је извршни дирецтор Мило Пауновић, од почетка маја су под лупом Управе полиције, а и невладиног сектора МАНС-а.

На сајту Барске пловидбе и даље фотографије бродова “Свети Стефан” и “Свети Стефан 2” (први више не постоји, други на путу на резилиште) и слоган “Ми спајамо обале”.

Али, и обавештење “ са задовољством информишемо да је остварена сарадња најстаријих бродара на Јадрану, Барске пловидбе и Јадролиније. Уговором о сарадњи, који је закључен до краја 2017 године, дефинисан је заједнички пројекат поновног успостављања линије Бар-Бари. Линију ће одржавати Јадролинијин брод «Дубровник“ од средине маја до децембра 2017. године с могућношћу продужења, а зависно од потражње на тржишту. Током сезоне брод «Дубровник“ упловљават ће у луку Бар два пута недељно, а у вансезонском периоду једанпут недељно”.

 

Аутор: Б. Дабић
Извор: «Новости«

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;