Појава руског „летећег радара“ А-50 у Сирији ће много шта променити у даљем ратовању на Блиском Истоку, пише The National Interest. Коментатор листа Том Купер сматра да ће он знатно појачати руску авио-групу на небу Сирије и да ће обезбедити ваздушно-космичким снагама РФ контролу сиријског ваздушног простора.

„С обзиром на цео развој ситуације, за Русе довођење тог авиона у Сирију заиста има смисла. То је вероватно реакција на недавни ракетни удар САД по сиријском војном аеродрому „Шајрат“. А-50 ће руским официрима обезбедити податке о свим лансирањима ракета у домету свог радара. У деловању руска авијације појавиће се додатна координисаност дејстава“.

По његовим сазнањима, у Сирију је стигла најновија верзија А-50У авиона опремљеног радарским системом „Шмељ“ који открива циљеве на растојањима од 300-650 км.

У питању је шпијунски авион са потпуно дигитализованим управљањем радаром. У стању је да прелети до 7500 километара без узимања горива брзином до 800 km/h. Техничке карактеристике А-50У су тајна, али се тврди да је у стању да истовремено на различите циљеве наводи десетине ловаца, при чему команде пилотима ловаца стижу аутоматизовано. Верује се да његов радар одређује чак и типове противничких авиона на малим висинама.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ;