Угледни амерички часопис Нешенал интерест (The National Interest), специјализован за безбедност и војну технологију, објавио је текст о српском ракетном систему «Шумадија» под насловом: «Нове српске ракете шаљу поруку: Бомбардујте нас и уништићемо ваше градове»

Нове српске ракете Шумадија, недавно представљене јавности на сајму наоружања у Уједињеним Арапским Емиратима, запале су за око америчком часопису Нешенал интерест (The National Interest), специјализованом за безбедност, одбрану и наоружање.

Шумадија, чији је домет чак 300 километара, опремљен је 400-милиметарским вођеним ракетама тешким око 1.500 килограма, као и напредним системом за инерцијалну навигацију пројектила. Ракета «Шумадија» ће имати свој лансирни контејнер од композитних материјала и челика, а план је да се систем смести на возило на које могу да стану четири до шест контејнера.

У разговору за Спутњик српски војни аналитичар Мирослав Лазански је изјавио како ће ови пројектили, како часопис наводи, «летети ако српски суседи поново помогну НАТО».

„Током бомбардовања НАТО нисмо имали средство одвраћања, сад имамо ракету која може да досегне и велике градове око Србије. Па сад господо — у евентуалном сукобу, а не дај боже да до њега дође, то нико не жели — ако некоме падне на памет сулуда идеја да некој другој земљи да ваздушни простор да се гађа Србија, имамо ракету која може да одговори по виталним циљевима у околини Србије. То је смисао ове ракете“, рекао је Лазански.

Амерички лист констатује да Србија истовремено са производњом Шумадије, учетворостручује своје Ратно ваздухопловство, пре свега захваљујући Русији и Белорусији, од којих су набављени авиони МиГ 29с као и Бук ПВО пројектили средњег домета, чиме ће према речима министра одбране Зорана Ђорђевића, српска ваздушна моћ бити знатно ојачана.

Иако се истовремено са Србијом наоружава и Хрватска — главни регионални ривал Београда — лист сматра да је природно да земље Балкан траже покровитељство и наоружање од својих «патрона». Тако се Хрватска за наоружање окреће НАТО, а Србија Русији.

Ипак, завршава текст амерички лист, нови српски пројектили су упозорење да «уколико НАТО нападне Србију поново, Срби ће се осветити било ком суседу који помогне Алијанси».

 

Извор: Newsweek.rs

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;