Председник Удружења хрватских бранитеља домовинског рата 91. Младен Павковић сматра да српског министра рада и лидера Покрета социјалиста треба прогласити персоном нон грата због изјава о комеморацији у Блајбургу, те прозвао хрватски државни врх да реагује због забране одржавања концерта Марка Перковића Томпсона у једном аустријском граду.

 

Оценивши срамним изјаве Александра Вулина уочи овогодишње комеморације у Блајбургу, Младен Павковић примећује да српски министар говори у име Владе Србије и да званични Загреб, посебно Хрватски сабор, као покровитељ овог скупа, не може тек тако да пређе преко њих.

«Хрватски политички врх греши што отворено, оштро и хитно не одговара на овакве гнусне лажи и клевете, као да заборавља да сто пута изговорена лаж постаје – истина. А Срби те и друге лажи о хрватском народу и хрватској политици непрестано понављају где год могу и год стигну», навео је Павковић у писаној изјави достављеној Танјугу.

Запитао је где је сад и што се поводом изјава министра Вулина не огласи председник Српског националног већа Милорад Пуповац.
Павковић је констатовао и да се у Аустрији овим поводом подигла бура пре комеморације у Блајбургу, те да је, како каже, чак у једном аустријском граду забрањен концерт Марка Перковића Томпсона.

«Има ли Хрватска у тој држави амбасаду? Ако има, што се не јавља, што ћути, као да подржава српске методе ратовања за зеленим столом?», навео је Павковић.

Министар Вулин је уочи одржавана комеморације у Блајбургу оцијенио да је то «највећи скуп фашиста и неонациста у Европи», да се «тамо окупља више десетина хиљада усташа, који ће некажњено показивати своју мржњу и некажњено говорити да су јасеновачки чувари и да су јасеновачке усташе и јасеновачки кољачи вредни сећања и вредни памћења».
Министар је рекао и да «Србија има право и обавезу да то говори, јер нико као српски народ није пропатио од усташа и нико као српски народ не зна шта значи та страшна идеологија и страшно усташко зло. Зато што смо на бољој страни света имамо право да говоримо када свет греши».

 

 

ТАНЈУГ/РТРС

Тагови: ; ;