Министар сигурности БиХ Драган Мектић састао се данас са шефом НАТО секције за цивилно планирање у ванредним ситуацијама Лоренс Мајером-Минеманом уочи заједничке вежбе Оружаних снага БиХ и НАТО-а у случају природних катастрофа.

Мектић је након сусрета са Мајером Минеманом казао да је вежба има три циља.

«Потребно је јачати партнерство између БиХ и НАТО који овде борави. Добро је да имамо и да на тај начин имамо висок степен партнерства и да користимо на тај начин капацитете и могућности НАТО-а, њихова искуства и знања у свим овом ситуацијама, поготово када је у питању ова вежба отклањања последица у случају катастрофа», навео је Мектић.

Други важан циљ, како је казао, је властито увежбавање.

«Да видимо и колико смо ми увежбани и како ми делујемо у ситуацијама великих природних катастрофа, где су угрожени људски животи и материјална средства државе и грађана. Подсетио сам нашег госта на катастрофу 2014. године у БиХ када ја пола државе било потопљено, када су људи страдали, имовина, сточни фонд», навео је.

Као трећу корист, министар сигурности је навео постизање самоодрживости.

«Да нам се не десио катастрофа да не чекамо ко ће нам доћи да помогне, него да имамо систем који је самоодржив и да можемо да одговоримо бар на катастрофе мањег обима», рекао је Мектић.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;