Чајетина – Премијерно у понедељак 15. маја у Србији је приказан документарни филм “Косово отета светиња” у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ са почетком у 18.00 часова.

Филм је посвећен покрајини Косово и Метохија, територији због које је пре тачно 18 година НАТО извршио стравично бомбардовање Југославије. Он комбинује историјске чињенице и реалност, као и анализу настанка пројекта – Косово — у новијој историји. Овим филмом је приказана реалност овог региона, живот људи и све оно са чиме се суочавају након рата и доласка свих врста миротвораца.

Пројекцији су присуствовали и председник општине Чајетина Милан Стаматовић, ауторка филма Оксана Сазонова и председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону Драган Станојевић.

О Космету говоре Срби који живе на северу и у различитим енклавама. Они се суочавају са сложеним политичким процесима, уништавањем српске православне културне баштине и вредности, улогом међународне заједнице која је утицала да се створи тренутна ситуација.

Аутор филма и руководилац српске редакције Њуз фронта (News Front) Оксана Сазонова и њен колега, историчар и новинар Сергеј Белоус били су током снимања ухапшени на Косову и Метохији и депортовани у Београд због чега је филм добио и други назив “Забрањени за снимање”.

 

Извор: News Front/Глас западне Србије

Тагови: ; ; ; ; ; ;