Руски председник Владимир Путин изјавио је да је око 50 земаља из Европе, Азије и латинске Америке заинтересовано за сарадњу са Евроазијском економском унијом (ЕАЕУ).

 

«У току су преговори о трговинском споразуму и економској сарадњи са Кином, о слободној трговини са Израелом, као и споразуми о покретању консултација са Србијом, Египтом, Ираном, Индијом и Сингапуром», рекао је Путин на једној од сесија у оквиру самита «Један појас, један пут» у Пекингу, преноси Тас.

Према његовим речима, разговара се о такозваном великом евроазијском партнерству које подразумева мултилатералну сарадњу са земљама ЕАЕУ, Шангајском организацијом за сарадњу и Асоцијацијом земаља југоисточне Азије.

«То би значило да се створи систем за поједностављење билатералних и мултилатералних уговора у областима као што су царина, санитарне и фитосанитарне контроле, инвестиције, заштити права интелектуалне својине», рекао је Путин.

Руски председник истакао је да је развој таквог партнерства дугачак и брижљив процес који захтева «различите дубине, брзину и ниво интеграције», као и да је веома важно спровести тај посао, јер на крају он ће омогућити формирање економског простора од Атлантског до Пацифичког океана.

Према Путину, Русија велику пажњу поклања развоју ЕАЕУ, а претходних година та организација је озбиљно напредовала и ојачала заједничко тржиште.

 

 

 

 

Тагови: ;