Правници из седам земаља припремају тужбу против НАТО-а.

 

Колектив од 26 међународних правника из Србије, Русије, Турске, Велике Британије, Кине, Француске и Италије при Српској академији наука и уметности припремају тужбу против НАТО-а због коришћења осиромашеног уранијума приликом бомбардовања Србије 1999. године.

О опасностима од осиромашеног уранијума први пут се проговорило 2 године након бомбардовања. У Италији је спроведена истрага поводом смрти италијанских војника који су учествовали у бомбардовању Србије. Испоставило се да је седам преминулих италијанских војника умрло од утицаја зрачења осиромашеним уранијумом.

Након тога, и немачко Министарство одбране је 2000. године признало да је 0д САД добило упозорење о опасности токсичкој изложености приликом коришћења бомби са осиромашеним уранијумом. Овај случај је масовно распрострањен у медијима.

У фебруару 2017 године у италијанској штампи се појавила вест да је мимимум 340 Италијана умрло од последица изложености осиромашеном уранијуму, што значи 20 људи месечно. Ово су најновији подаци.

Италијанска невладина организација «Војна опсерваторија) на челу са бившим пилотом Домеником Лежером наводи податак да 7678 италијанских војника има проблема са здрављем због излагања осиромашеном уранијуму, По правило то је оболевање од рака.

«Наши војници умиру свакодневно. Разлог смрти се не наводи. Број умрлих се повећава и не завршава се»- наводи се у саопштењу «Опсерваторије».

Недавно је у Италији презентована књига новинарке Мери Талјазуки и Доменика Леџера (в0јници на урану»), која говори о последицама осиромашеног уранијума називајући га «тихим убицом».

Уколико Срби успеју да доведу до одговорности НАТО због бомбардовања Југославије то ће бити колективна одговорност свих чланова алијанске који су учествовали у бомбардовању.

Број српских држављана страдалих од последица бомбардовања и даље је непознат, као што је и непознат проценат озрачене територије. О Србима који умиру од рака као последице НАТО бомбардовања европски медији ћуте.

Тагови: ; ;