На гробљу Пучиле у Бијељини данас је одата почаст припадницима ЈНА страдалим пре 25 година у «Тузланској колони».
У нападу муслиманских паравојних формација у мају 1992.године у Тузли је убијено 59 војника, а рањена 44.
Због безбедносних разлога, ове године обележавање годишњице од злочина над припадницима ЈНА није одржано у Тузли. Парастосу испред Спомен костурнице на бијељинском гробљу присустовале су породице убијених војника, преживели учесници Тузланске колоне, представници БОРС-а, Народне скупштине Републике Српске, Владе Српске и града Бијељина.

 


Госпа Петровић већ 25 година пали свећу за убијеног сина Бору, који је у мају 1992. имао 21 годину. Њена бол за страдалим сином не престаје.
Припаднике ЈНА у Тузли 15. маја 1992. године из заседе су напале муслиманске снаге и убиле 59, а раниле 44 војника. За овај злочин нико није одговарао.
Славко Новаковић, учесник Тузланске колоне, каже да истина треба да буде обелодањена «не толико због пострадалих, истина треба ради генерација које долазе, истина треба ради истине». Каже и да у Тужилаштву БиХ има касета на којој је забиљежена истина о овом догађају.

 


Сви докази указују да су исти налогодавци и извршиоци напада били у Добровољачкој у Сарајеву и у Тузли.
Председник БОРС-а Миломир Савчић истиче да је на преживелима, као и на организацијама проистеклим из Отаџбинског рата, као и на комплетној Републици Српској «да непрекидно понављамо, тражимо и инсистирамо да се овај злочин, и не само овај, него сви на подручју БиХ процесуирају».

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић каже сматра да су војнике у Тузланској колони убили потомци оних који су до 1941. до 1945. године били у Ханџар дивизији и чинили зло српском народу заједно са усташама НДХ.
Ни после 25 година није омогућено српској страни да на месту страдања војника ЈНА у Тузли постави спомен-плочу жртвама.
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић каже да породице убијених војника већином живе у Бијељини и да се мора учинити све да се то страдање не заборави.


За напад на Тузланску колону суђено је једино Илији Јуришићу, старјешини сектора јавне безбедности Тузла. Осуђен је на 12 година затвора, а потом пред Апелационим судом у Београду ослобођен оптужбе. Тужилаштво БиХ прекинуло је истрагу против ратног градоначелника Тузле Селима Бешлагића и других.

 

Савановић је рекао новинарима да је обележавање страдања војника ЈНА одржано у Бијељини јер у Тузли показују најнижи облик достојанства када је у питању одавање почасти жртвама и истакао да српска страна није могла ићи испод прага достојанства, поштовања српских православних обичаја и постављања спомен- обележја палим војницима.

«Показали смо и доказали, да цивилизована светска јавност и сама јавност у Тузли види, да практично нису хтели да нам дозволе постављење спомен обележја, а ни безбедносна ситуација није била добра», рекао је Савановић.

Он је најавио да ће, када се обезбеди постављање спомен-обележја са именима страдалих и када свештеници буду могли да обаве православни чин, одавање почасти страдалим поново бити организовано на месту зллочина у Тузли.

«Суштина је у томе да они хоће по сваку цену да прикажу да ту није било жртава и да је то, како кажу, пренадуван и измишљен злочин», оценио је Савановић и подсетио на одбијање више захтева да се на месту страдања постави спомен-обележје.

У обраћању испред Спомен-костурнице у Бијељини, министар је убице невиних у Тузланској колони назвао зверима и учесницима паклене завере, а слободарски српски народ позвао да учи из историје и чува јединство и Републику Српску као зеницу ока.

«Идеал слободе нема цену и ми немамо времена за нејединство јер истина је разоткривена деведесетих година прошлог века», рекао је Савановић и истакао да су се тада пробудили и почели да убијају они који су за раније злочине над Србима били амнестирани у заједничкој држави.

Министар је рекао да живи у уверењу и нади да ће цивилизовани и патриотски народи као снага у цивилизованом свету спознати истину и да ће правда победити.

Савчић: Mучки пуцањ у леђа заједничком животу

Пуцањ на «Тузланску колону» 15. маја 1992. године је мучки пуцањ у леђа дотадашњем заједничком животу у БиХ и порука Србима да је Тузла за њих забрањен град, изјавио је председник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић.

Обраћајући се породицама мучки убијених сабораца, Савчић је поручио да Срби никада више не смеју окренути леђа непријатељу, без обзира на постигнуте договоре и да морају поштовати Његошеве речи о тврдоћи вере.

«У Сарајеву смо то заборавили, па страдали, у Тузли заборавли и страдали», рекао је Савчић у Бијељини где је данас одата почаст припадницима ЈНА страдалим пре 25 година у «Тузланској колони» када је у муслиманском нападу убијено 59 и рањена 44 војника.

Савчић је оптужио власти Тузле да 25 година живе у лажи и фалсификату, што им омогућава и правосуђе у БиХ, уз оцјену да је то брука, беда и јад.

«Дојучерашње комшије, кумови и пријатељи тврде да су бранилу Тузлу. Од кога? Од војске у одступном маршу, без метка у цеви, без артиљеријске и авио подршке», истакао је српски генерал и запитао Тузлаке где би они сада живели и да ли би Тузла остала нетакнута, као што јесте, да је заиста била нападнута.

Савчић је поручио да је мисија свих у Републици Српској да непрекидно понављају истину и раде на томе да се злочин у Тузланској колони процесуира, јер је само то пут помирења народа у БиХ.

Он је захвалио Србима са подручја Тузле који су након страдања и прогона стали у чврстом строју Војске Републике Српске и значајно допринели стварању Републике.
Преживели учесник Тузланске колоне Славко Новаковић назвао је жалосним што правосуђе БиХ и Србије за 25 година није успјело да казни злочинце који су убили невине, иако постоји снимак масакра.

«У Србима наметнутом рату Тузланска колона је страдаличко место више стотина људи, јер нису убијени само војници, него и Срби који су се с нама повлачили, а боравили су у тузланској касарни након прогонства из суседних југословенских република», рекао је Новаковић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је испред Спомен-костурнице на градском гробљу Пучиле да је злочин у Тузланској колони био само увод у велико страдање и да ово убијање недужних треба да буде опомена за вечност.

Након служења парастоса, вијенце на спомен-обележје положили су изасланик председника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегација Народне скупштине у којој су били посланици Неда Петрић, Синиша Максимовић и Златко Максимовић, те у име Владе Српске министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић.

Венце су положиле и делегације српског члана Председништва БиХ, породице убијених у Тузланској колони, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, председник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, као и представници породица несталих, заробљених, ратних војних инвалида и цивилних жртава рата.

Полагањем венаца почаст жртвама одале су делегације Трећег пешадијског Република Српска пука, Министарства унутрашњих послова Српске и представници градских и општинских борачких организација у регији.

Припаднике ЈНА у Тузли су 15. маја 1992. године из заседе напале муслиманске снаге, које су убиле 59, а раниле 44 војника.

Обележавање овог датума одржава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

 

РТРС

Тагови: ; ; ; ; ; ;