Најближи сарадник председника Владимира Путина и високи функционер Јединствене Русије Сергеј Железњак поручио је да Сједињене Америчке Државе и НАТО покушавању да легализују анексију Црне Горе и сачувају посрнулу диктатуру Мила Ђукановића. Железњак истиче да је такво деловање САД и НАТО довело до уједињења опозиције око заједничке стратегије.

«Иза подршке пропалој диктатури њиховог штићеника Ђукановића, сумњивом легитимитету црногорске скупштине и измишљеном «државном удару» стоји прави циљ САД и НАТО, а то је анексија Црне Горе, упркос противљењу већине њених држављана» — рекао је Железњак, коментаришући вест о покушају заменика помоћника државног секретара САД Хојта Јиа да убеди представнике црногорске опозиције да прекину бојкот скупштине у Подгорици, што су они одлучно одбили.

Железњак је навео да је амерички дипломата Хојт Ји и прошле године уочи парламентарних избора у просторијама америчке амбасаде у Подгорици притискао опозиционе лидере.

» Господин Ји је покушавао да састави постизборну коалицију Ђукановића и неких опозиционих партија. Таква акција САД изазвала је огорчење опозиционе јавности и довела до адекватних поступака водећих опозиционих странака и њихове заједничке платформе» — рекао је Железњак и додаје да би бојкот скупштине, захтевање ванредних парламентарних, председничких и локалних избора, као и истицање заједничког председничког кандидата, могло да обезбеди промену режима у Црној Гори.

Према његовим речима, такви потези опозиције навели су представнике САД и НАТО да учествују напорима Ђукановића да обесмисли потребу за развојем демократије и променама у земљи.

«Чињеница да су се САД и НАТО заједно са Ђукановићем упустили у овакву обмањивачку игру, показује значај и ефикасност политичких активности које спроводи црногорска опозиција. Опозиција је принуђена да бојкотује рад скупштине и захтева расписивање превремених избора на свим нивоима, као и да истакне заједничког председничког кандидата. Верујем да ће одговорне политичке снаге у Црној Гори схватити да ће овакво удруживање бити одлучујуће за успех на изборима» — истиче Железњак.

Коментаришући седмомесечни опозициони бојкот рада црногорског парламента, Железњак је то описао као начин да се одговори на потезе власти у октобру прошле године током парламентарних избора.

«Режим је схватио да му се ближи пад, па је због тога прибегао акцији која је касније названа «лажи државни удар». Таква полицијска акција спречила је избор дела политичких представника које подржава велики број грађана Црне горе. Зато, бојкот скупштине јача положај опозиционих снага у очима бирача. Оваква стратегија већ је дала позитивне резултате, победом опозиције на локалним изборима у Будви, Котору и Херцег Новом, којом је број општина у којима је опозиција на власти повећан на 30 одсто» — рекао је Железњак.

НАТО и САД ће бити на страни режима — опозиција мора да схвати лекцију!
Оцењујући мишљење црногорских политичара о неопходности именовања једног опозиционог председничког кандидата, Железњак напомиње да се овај приступ се показао као делотворан у току председничке кампање у Црној Гори у 2013. године.

«Миодраг Лекић као заједнички кандидат био је избор одговорних политичких снага у земљи. Али, амерички дипломате и званичници ЕУ, су им подметнули потпуно другачије решење, преварили опозицију и украли јој заслужену победу. Та чињеница, заједно са недавним примерима отвореног мешања САД и НАТО у унутрашње ствари Црне Горе требало би да буде поучна лекција за оне опозиционе политичаре који можда имају илузије да ће Запад у Црној Гори подржати демократске промене» — закључио је Железњак.

 

 

ИНФОРМЕР

Тагови: ;