Припадник Националног комитета Демократске партије САД који је убијен у Вашингтону 10. јуна 2016. године пред смрт је предао више од 44 хиљаде писама сајту Викиликс, преносе амерички медији позивајући се на своје изворе.

 

Неименовани федерални извршилац који је упознат са садржајем ФБИ о убиству припадника НК Демократске партије САД Сета Рича изјавио је да је он био у контакту, са такође покојним директором Викиликса Хевином Мекфејденом који је у то време живео у Лондону, преноси Фокс Њуз.

Извор овог ТВ канала наводи да се електронска пошта Рича налази у рукама ФБИ док се истрагом овог убиства бави полиција Вашингтона. У полицији за сада нема осумњичених.

Према овим информацијама он је предао Викиликсу 44 хиљаде и 53 писама од јануара 2015. године до маја 2016. године, а 22.јуна, свега 12 дана након његове погибије Викиликс је објавио скандалозну преписку демократа.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж није потврдио да је Сет Рич предавао документа Викиликсу, али не демантује да је било сарадње с њим. Организација дувача у пиштањку расписала је награду од 20 хиљада долара за информацију о убиству Рича.

Приватни детектив Род Вилер који истражује убиство Рича изјавио је да је он убијен у раним јутарњим сатима на прагу своје куће а при том није опљачкан.

«Сматрам да се истина о његовом убиству налази у његовом компјутеру који се налази на полици у полицији округа Колумбија, или у штабу ФБИ»- рекао је Вилер.

Подсетимо, раније је руководство Демократа окривило Викиликс за сарадњу са Русијом. Они су говорили да су информације објављене наводно захваљујући руским хакерима. И Викиликс и Русија су ове тврдње категорички демантовали.

 

Тагови: ;