У понедељак 15. маја у Србији, у општини Чајетина је приказан документарни филм “Косово отета светиња” у библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“.

Филм је посвећен покрајини Косово и Метохија, територији због које је пре тачно 18 година НАТО извршио стравично бомбардовање Југославије. Он комбинује историјске чињенице и реалност, као и анализу настанка пројекта – Косово — у новијој историји. Овим филмом је приказана реалност овог региона, живот људи и све оно са чиме се суочавају након рата и доласка свих врста миротвораца.

Пројекцији су присуствовали и председник општине Чајетина Милан Стаматовић, ауторка филма Оксана Сазонова и као специјални гост — председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону Драган Станојевић.

Преносимо говор уреднице News Front-a:

 

Пре свега желим да вам се захвалим за организацију премијере, као и за пажњу у вези нашег филма и целог случаја. Огромно задовољство и част ми је да будем гост овако прекрасног места као што је Златибор. Јуче сам имала прилику да разгледам град и околину и то је невероватно лепа природа. Такође, може се видети како овде људи брину о свом завичају.

И гледајући то, а посебно ово последње, посебно сам задовољна пажњом која је посвећена нашем, краткометражном филму посвећеном Косову и Метохији.

Разумем да је вама као српској публици добро познато све о чему говоримо у нашем филму. Због тога он не представља никакву сензацију или новост. Због тога он је урађен на два језика: српском и руском и као такав представља подсетник и поруку за будућност.

Када сам радила на филму и размишљала како распоредити материјал кога је било веома много једини сценарио је био захваљујући кадру који сте видели на самом почетку, где учитељ и ученици на часу руског језика говоре нама: «Добро дошли у нашу школу, добро дошли у Србију».

Дакле, филм има два наративна нивоа. Наравно, то је начин живота у овим крајевима, положај српског становништва и српске културне баштине, као и неки подсетници везани за новије догађаје у историји. То је важно и неопходно показивати. То је такође и час. Школа. Илустративни пример тога до чега доводе поједина политичка дејства на међународном нивоу и са коришћењем савремених технологија деловања. Она су била испробана на нивоу југословенских ратова а такође и на Косову. Ратови у Југославији, а посебно косовска криза, представљају почетак индиректне подршке тероризму, информационим ратовима и медијским провокацијама с циљем оправдања војне агресије и грубог мешања у унутрашња питања суверене државе.

Премијера документарца руске новинске агенције NewsFront о Космету у Чајетини (ФОТОГАЛЕРИЈА)

До чега смо дошли? До опасних, за саму Европу екстремистичких изјава из Приштине након што је француски суд ослободио ратног злочинца Рамуша Харадинаја, које могу да запале ватру већ на територији централне Србије. А било је и других, сличних изјава од политичара високог ранга. Темељ ове напетости, постављен је у, и без тога напетом региону, фазом признања квазидржава «Косово»

Ја сам сигурно мало проширила тему, али случај Косова поставио је основ и за многе тренутне ситуације у свету. Наставак «Косова» видимо на Блиском истоку — «исламску државу», и не само тамо, терористичка претња је данас веома актуелна у Европи.

Због тога, ја се надам да ће филм, као и друге медијске и јавне активности на Балкану помоћи да се макар упозори на опасност, коју сте ви, Срби, на жалост морали да преживите.

Још једном хвала на пажњи!

Тагови: ; ; ;