У БиХ постоје терористи и опасност да се терористички напади понове, те да зато све о радикализму и тероризму мора бити транспарентно и доступно јавности и не сме «гурати под тепих», поручили су данас у Сарајеву представници безбедносних институција у Федерацији БиХ и Републици Српској.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да у БиХ постоје терористи и да постоји опасност да се терористички напади понове.

«Хиљаде људи су симпатизери вехабијског покрета, једног новог верског правца на овим просторима. Исламска заједница у БиХ покушала је то да стави под контролу, али се након претњи повукла. Исламска заједница је урадила што је могла, а сада је на потезу држава која, нажалост, није у стању да прекине тај тренд и то ће се брзо да се осети», нагласио је Лукач.

Он је додао да треба урадити све на заштити грађана и младих људи.

Лукач је упозорио да се исламски радикализам брзо проширио и подсетио да су у терористичким нападима у Европи била укључена и лица из БиХ.

«Радикализам у БиХ није у опадању. Добро је што се проводе пројекти Министарства безбедности, али то траје дуго. Сматрам да многи, ипак, неће напустити пут којим су кренули», оценио је Лукач на састанку организованом поводом потписивања Споразума о упућивању официра за везу у Европол.

Он је рекао да МУП има информације о тим лицима, посебно оним који су отишли на ратишта, те упозорио да је велики број симпатизера и оних који им помажу. «Постоје везе и канали које треба укинути», поручио је Лукач, пренеле су бањалучке Независне новине позивајући се на Срну.

Лукач је подсетио да је терориста који је извршио напад у Зворнику радикализован за шест месеци, те да постоје многе заједнице у БиХ које врбују и регрутују људе и посебним каналима их шаљу на ратишта.

Министар безбедности БиХ Драган Мектић изјавио да у БиХ постоји на стотине особа евидентираних да су на неки начин повезане са тероризмом.

Он је истакао да сва прича о радикализму и тероризму у БиХ мора бити транспарентна и доступна јавности и да се не смије «гурати под тепих» јер у том случају може ескалирати. «Не смемо крити и чувати за себе информације о тероризму, већ поделити са свим полицијским агенцијама и Европолом, како би Тужилаштво могло одмах интервенистати», истакао је Мектић на истом скупу.

Он је потврдио да је БиХ имала проблем са тероризмом, насилним екстремизмом, али да последњих година није имала терористичких аката и евидентираних одлазака на страна ратишта, те да се таква могућност не сме искључити.

Мектић је напоменуо да постоје многи пројекти и одобрена средства на рерадикализацију младих.

«Радикалне групе углавном живе у заједници, и идемо у породице из којих је неко боравио на страним ратиштима, а таквих је 46 породица, како би се таква лица ресоцијализовала и вратила у друштво», навео је Мектић.

Он је додао да је потребно радити и са онима који издржавају затворску казну.

«То нису неки велики успеси, али смо се значајно фокусирали на овај проблем и радимо са свим институцијама, посебно вјерским и образовним, а потребно је и да се са едукатиним емисијама у ову причу укључе и медији», сматра он.

Мектић каже да постоји модел «брзе радикализације», али да је непопуларно говорити о броју радикализованих лица у БиХ.

Министар унутрашњих послова ФБиХ Аљоша Чампара је рекао да се проблем тероризма не сме «гурати под тепих» и да се мора наступати транспарентно. Он је додао да Федерална управа полиције има регистар, односно базу података потенцијалних терориста које доставља другим полицијским агенцијама.

«Потребно је смањити утицај радикализма, али терористичких напада је било и не може тврдити да их неће бити. Тешко је наћи доказе за ту врсту кривичних дијела, а питање тероризма је доста осетљиво питање», оценио је он.

Тагови: ;