Турски медији, позивајући се на обавештајне извештаје, саопштили су о опасности од терористичких напада на бродове руске морнарице у Босфору. Политолог Игор Шатров је у програму Радио Спутника скренуо пажњу на чињеницу да информације не долазе од турских званичника.

Турска интелигенција тврди да милитанти терористичке групе «Исламска држава» (забрањена на територији РФ) наводно припремају напад на руске бродове који пролазе кроз Босфор. Према турском листу Haberturk милитанти би покушали ракетни напад на руске бродове.

Истанбулске снаге безбедности, како лист тврди, посматрају 146 тачака на подручју Босфору, где би могло да до напада.

Осим тога, турске снаге безбедности планирају да користе хеликоптере и додатне бродове обалске страже ради праћења руских бродова приликом преласка кроз Босфор.

Босфор повезује Црно и Мраморно море, у дужини од 30 километара. Према конвенцији Монтре у мирнодопско време црноморске силе ће кроз Босфор проводити сваки војни брод.

Политолог, заменик директора Националног института за савремени развој идеологија Игор Шатров је говорећи за Радио Спутњик скренуо пажњу на чињеницу да су информацију о могућим нападима милитантних проширили медији, не турски званичници.

«Осим тога, турска штампа ово јавља оног дана када почиње посета турског председника Америци. Мислим да је ово важно узети у обзир и ту информацију приликом процене квалитета информација о нападу на руске бродове. Осим тога, шта значи претња руској флоти у Босфору? А претње бродовима НАТО земаља, или турским бродовима у Босфор нема? Или ће терористи гледати кроз дурбин чији је брод и тако бирати циљ? Мислим да чак иако постоји таква претња, онда вероватно не бисмо били у прилици да чујемо такву изјаву турских тајних служби, јер би она значила њихову неспособност да спрече терористичке нападе у региону, где се одиграва веома озбиљан међународни саобраћај», рекао је Игор Шатров.

Међутим, како каже аналитичар, познато је да опасност од тероризма на аутопутевима постоји. Због тога, Турска, по његовом мишљењу, индиректно, преко медија игра своју игру и тако подсећа свет на свој значај.

«Мислим да индиректно, преко медија, Турска себи подиже цену, како у Русији, која је подржава и спроводи конкретне акције за помирење у Сирији, тако и међу својим савезницима у НАТО-у, подсећајући на свој значај и интегритет. То је покушај да седи на две столице», рекао је Игор Шатров.

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;