Уколико желимо да будемо индустријски развијена земља, морамо да повећамо потрошњу гаса, а њега немамо одакле да узмемо осим из Русије, изјавио је премијер Србије Александар Вучић.

Александар Вучић је, у разговору за РТС у Пекингу, говорио о резултатима разговора које је имао са председником Руске Федерације Владимиром Путином, и истакао да је синоћ, после вечере, са њим разговарао о више тема, попут ситуација не Балкану, билатералне сарадње…

«И данас је на форуму ‘Један појас – један пут’ (Путин) говорио о неопходности да изградимо гасни интерконектор са Бугарском, како бисмо могли поново да добијемо руски гас», рекао је Вучић, који се данас обратио учесницима Округлог стола лидера у Пекингу, поручивши да је важно успостављање бољих веза, размена идеја и поштовање различитости.

Како је нагласио, уколико желимо да будемо индустријски развијена земља, мораћемо нашу потрошњу да повећамо са две милијарде кубних метара годишње на четири или пет милијарди кубних метара.

«Толико гаса немамо одакле да узмемо. Ево, већ пет година ме убеђују да га има негде другде. Нема, има га у Русији и дајте да дође преко Турске, Бугарске, на било који начин, само нам омогућите да 2019. не дочекамо без гасовода и гасних конекција», рекао је Вучић.

Додао је да је са Путином разговарао и о стању на Балкану, претњама стварања «Велике Албаније» и осталим проблемима у региону, као и да су постигли високу сагласност у тим питањима, што је, како је истакао, за нашу малу земљу од великог значаја.

Вучић је нагласио да је као председник Владе и изабрани председник Србије веома поносан на чињеницу да су Србију, која је једна од најмањих земаља од 29 ученица форума у Пекингу, сви дочекали са огромним поштовањем.

«Веома сам поносан и задовољан што је Србија на светском догађају број један на овакав начин заступљена. Мислим да нисмо обрукали наше грађане и да могу да буду задовољни оним што смо учинили. Успели смо да представимо све наше пројекте, да разговарамо о важним темама, али и да вратимо наду и резултате грађанима у нашој земљи», рекао је Вучић.

Он је нагласио да тек предстоје најважнији разговори са домаћинима.

«Имамо билатерални састанак са председником Си Ђинпингом и премијером Ли Кећангом, имамо посету железари ‘Хестил’ у покрајини Хбеи где ћемо да видимо њихове даље планове за будућност.»

 

Извор: РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;