Влада Руске Федерације затражила је од званичних институција Босне и Херцеговине (БиХ) исплату ратног дуга за гас, који тренутно износи 98 милиона долара, пише «Дневни аваз».

 

Реч је о дуговањима насталим према руском Гаспрому за гас испоручен од 1991. до 1995. године.

У Москви ће данас тим поводом бити одржан састанак представника руске владе и министарстава финансија и спољне политике и економских односа БиХ, како би нашли заједничко решење.

Овај дуг износио је укупно 104,8 милиона долара, а од 2009. године, када је почела отплата, Федерација БиХ вратила је свега 5,9 милиона КМ (3,34 милиона долара), пише лист.

Компанија Гас-Рес из Бањалуке недавно је са Гаспромом потписала уговор у којем нема обавезе плаћања за ратни дуг, што значи да преосталих 98 милиона долара у овом тренутку падају на Федерацију БиХ, наводи се у тексту.

Даље се додаје да је пре неколико година парафиран споразум између влада Републике Српске и Федерације БиХ о томе да сваки ентитет мора да измири по половину дуга, али да споразум никада није ратификован у Народној скупштини Српске.

Овај захтев руске стране дошао је након договора о томе да Москва исплати БиХ обавезе бившег ШСР-а по обрачунима у вези с робним прометом у износу од 125,1 милион долара.

Након договора у Русији о исплати клириншког дуга, БиХ није решила питање ратног дуга за гас, што Руси сада потенцирају, а о чему су упознати и у компанији «БХ гас» и у Министарству иностраних послова БиХ, наводи Аваз.

Тагови: ;