Због могућих напада екстремиста «Исламске државе» (терористичка организација забрањена у Русији) на руске ратне бродове, који плове Босфором, истанбулске власти су предузеле додатне мере како би се осигурала безбедност у региону.

Према писању турских медија, турске снаге безбедности су појачале контролу на местима (146 тачки) у мореузу, одакле би потенцијално могла бити отворена ватра на бродове.

Специјалне службе су утврдиле да џихадисти планирају ракетни напад или напад дугим врстама оружја на руске бродове. Обавештајне агенције проучавају могуће локације за лансирање ракета, а Истанбулска полиција проверава обална подручја у областима где бродови плове близу копна.

Безбедност руске војске која плови кроз Босфор обезбеђиваће и из воде и ваздуха десантним чамцима и полицијским хеликоптерима.

Habertürk наглашава да су додатне мере безбедности турских власти предузете како би се спречили инциденти који би могли довести до погоршања односа са Русијом.

Према страним медијима, руска морнарица врши испоруку муниције за руску авио групу на аеродрому «Хмејмим» у Латакији и сиријској војсци, која води борбу са исламистима, укључујући и терористе «Исламске државе».

Тагови: ; ; ; ; ;