У рату на Kосмету 1999. мобилисано је 12,5 хиљада Лесковчана — највише у Србији

Лесковац, споменик палим борцима од 1912-1918

Четрдесет и пет палих бораца са простора града Лесковца током ратова у бившој Југославији од 1991. до 1999. године добиће свој споменик, потврђено је данас Југмедии, мада детаљи још нису договорени.

Инцијатива, пристигла од оца једног палог борца, стара је 4 године, али ових дана предстоје интензивни разговори на ту тему.

“Извесно је да ће споменик бити подигнут уз поштовање одлуке о подизању споменика, донете крајем прошле године. Представници удружења су уз иницијативу предали и идејно решење споменика, али коначну реч даће стручњаци, иза чега следи јавна расправа”, објашњава директор ЈП ” Урбанизам и изградња” Лесковац Миленко Миленковић, који током ове недеље има састанак са представницма бораца.

Председник Организације бораца ветерана ратова деведесетих Републике Србије са седиштем у Лесковцу Душан Николић објашњава да се на списку 45 погинулих припадника полиције, резервног војног састава и тада активни војници.

“Лесковац је град који је у Србији дао највише жртава у тим ратовима, а поред 45 погинулих, 96 Лесковчана има статус ратних војних инвалида. Зато мислимо да је после 18 година од завршетка рата на Kосмету коначно време да се на један симболичан начин одужимо жртвама”, истиче наш саговорник.

Kаже да већ постоји донатор за споменик, који би, према његовом мишљењу, требало да буде имопозантан.

„Наша организација је чланица Савеза борачких организација Србије (САБОР), и тај сабор је спреман да путем пројекта финансира изградњу споменика у Лесковцу и у још два града у Србији”, наглашава Николић и објашњава да ће и Скупштина Србије ускоро донети Закон о споменицима, после чега ће критеријуми за њихове подизање, како претпоставља, бити строжи.

 

Аутор: Милица Ивановић
Извор: Југмедија

Тагови: ; ; ; ; ; ;