Америчка амбасада је на свом Фејсбук налогу објавила снимак заједничке вежбе специјалних антитерористичких јединица Сједињених Америчких Држава-«Зелене беретке»(Греен Беретс) и српског САЈ-а изведених на планини Гоч.

Симулирани непријатељ су били терористи који су умешани у мигранте доспели у Србију.

Анализу заједничке вежбе америчких и српских специјалних антитерористичких јединица за News Front, дао је  стручњак за безбедност Илија Животић.

«Поставља се питање чему служе заједничке вежбе оваквих јединица које истину говорећи никада нису биле отворене за домаћу а камоли страну јавност ?

Размена искустава, обука, али што је још важније прикупљање информација о, можда једнога дана потенцијалном непријатељу ?!

детаљ са вежбе

То је одлична прилика сазнати из прве руке оно што се не може видети сателитом или праћењем електронских комуникација а то су морал, економске и психофизичке прилика појединаца који чине САЈ.

«Друга димензија оваквих вежби огледа се у томе да су Срби на овом поднебљу увек били граничари између истока и запада, ислама и хришћанства, православља и католичанства. Овога пута, западне земље нас виде као баријеру радикалном исламу, » сматра Животић.

Зато им је гледајући са ове стране и значајно да будемо спремни да одреагујемо у случају овакве замишљене претње третиране на вежби да иста не би прошла дубље у Европу.

 

«Не помажу они нама јер нас воле. Американци су максимално прагматични.То им је тренутни интерес, ништа више,» закључује Животић.

Приредила Лола Ђорђевић.

 

 

Тагови: ; ; ;