Председник Француске Емануел Макрон комплетирао је владу именовањем представника различитог политичког спектра, чиме је испунио обећање да ће учинити све да премости јаз између левице и деснице.

Пошто је за премијера већ поставио конзервативца Едуарда Филипа из Републиканске партије, за министра економије Емануел Макрон је поставио проевропски оријентисаног републиканца Бруна ле Мера.

Министар унутрашњих послова биће актуелни градоначелник Лиона, социјалиста Жерар Коломб, док ће министар за Европу и спољне послове бити Жан-Ив ле Дријан, досадашњи министар одбране, социјалиста и близак пријатељ бившег председника Франсоа Оланда.

На чело министарства одбране доћи ће жена, либерална посланица Европског парламента Силвија Гулар, преноси Ројтерс.

За министра правде именован је центриста Франсоа Бајру, а министарка за спорт биће двострука олимпијска шампионка у мачевању Лора Флесел.

Макрон је обећао да ће у владу укључити и представнике цивилног друштва, те је за министра екологије именовао борца за заштиту животне средине Николу Илоа.

Именовање министара у влади део је деликатног настојања Макрона да балансира француском политиком уочи парламентарних избора средином јуна.

Да би обезбедио функционалну већину, Макрон који је постао председник без подршке етаблираних странака, окружује се људима са обе стране политичке поделе у настојању да прошири своју подршку и ослаби главне традиционалне партије – републиканце и социјалисте.

Тиме би, међутим, Макрон могао да ризикује и неслагања у будућности, оцењује Ројтерс.

 

РТС

Тагови: ; ;