Државна агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) примила је информације о новим претњама Исламске државе осморици балканских имама и верских службеника, сазнаје Н1.

 

«СИПА поступа у складу са законским надлежностима, а информације су прослеђене Тужилаштву Босне и Херцеговине», речено је из СИПА.

Из Тужилаштва БиХ још нема одговора и информација о наведеним претњама.

Нове претње балканским верским службеника озбиљно схвата и Исламска заједница Босне и Херцеговине, иако им, како кажу, у јавности не придају превише значаја.

«Они нас, нити наше имаме, не могу застрашити нити нас присилити да прихватимо њихово неисламско понашање као исламско. Они рачунају на то да ће таквим порукама застрашити нашу јавност и ми им у томе нећемо помагати. Нисмо имали позиве од државних сигурносних служби и наши имами немају било каву посебну заштиту. То би с обзиром на њихов број и распоређеност у сваком граду, селу и засеоку било скоро неизводљиво. Такве претње нама још једном казују да су ти људи и њихова идеологија највећа претња управо муслиманима иако се кривња за њихова недела намеће свим муслиманима», наводи се између осталог у одговору Исламске заједнице Босне и Херцеговине», наводи се у одговору Исламске заједнице.

Подсетимо, правомоћно изреченом осуђујућом пресудом у предмету кодног назива Дамаск, 22 особе су осуђене за незаконите одласке на ратишта Сирије и Ирака. Неколико суђења је у току. Одређени број особа је још под истрагом, потврђено је за Н1 из Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Највећа казна од седам година затвора, изречена је Хусеину Боснићу, званом Билал.

«Казне од једне године, изрицане су на темељу споразумних признања и сурадње оптужених (неки од ових осуђених на једну годину нису ни стигли до Сирије). Остали су унутар тог распона казни», рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Бориа Грубешић.

До сада, подсетимо, није било нити једне ослобађајуће пресуде у вези са казненим делима за незаконито учешће држављана БиХ на страним ратиштима.

Тагови: ; ; ;