Немачка влада упозорила је данас да мисионарске групе из Саудијске Арабије шире ултраконзервативни вехабизам на Косову, као и да је на Балкану приметан утицај других Заливских земаља и Турске.

Како се наводи у одговору немачке владе на питање посланице опозиционе Левице, у који је «Велт» имао увид, приметан је «континуиран ангажман арапских финансијера — појединаца, невладиних организација као и државних и полудржавних институција у Исламској заједници Косова».

Питање влади у Берлину поставила је посланица Левице Севим Дагделен која је упозорила да се «пред очима Кфора Косово развило у центар исламистичког тероризма у региону».

«Скандалозно је да се захваљујући присуству немачких војника саудијски проповедници мржње и насиља несметано могли да створе идеолошку базу за то», навела је она.

Од немачке владе се тражи да «више не улепшава ситуацију на Косову и јавност не држи у незнању о конкретним бројкама када је реч о регрутовању за исламистичке терористичке мреже као што су Исламска држава и друге организације», преноси «Велт».

Немачка влада примећује и растући утицај Турске на Балкану.

«Од ступања на дужност АКП (турске Партије правде и развоја) 2002. године а нарочито током мандата тадашњег министра спољних послова Ахмета Давутоглуа догодила се стратешка промена оријентације турске спољне политике. У оквиру ове нове оријентације постављене су и (мада не искључиво) политичка тежишта у областима које су некад биле део Османског царства», пише у одговору немачка влада.

Турска у том контексту тежи активнијој улози на Западном Балкану, наводи се и додаје да се према сазнањима немачке владе турски спор између владајуће АКП партије и Гуленовог покрета преноси и на Босну и Херцеогивну, Албанију, Македонију и Косово.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ; ;