Руско министарство спољних послова саопштило је да одбијање Међународног суда за бившу Југославију у Хагу да привремено пусти на слободу Ратка Младића ради лијечења у Русији изазива збуњеност.

 

«Одбијање да се Србин Младић пребаци на медицински третман је илустративно за Хашку правду. Претходно је Трибунал одобравао привремено пуштање на слободу осуђеника због много мање озбиљних разлога. Због тога, одлука Трибунала и њихови аргументи могу да изазову само збуњеност», саопштило је Министарство, преноси ТАСС.

Хашки трибунал одбио је у петак да Ратка Младића пусти на привремену слободу ради лечења у Русији, јер и поред гаранција руске владе није уверен да ће се вратити, и јер сматра да он има адекватан медицински третман у притворској јединици тог суда у Шевенингену.
Одбрана Младића тражила је хитну дозволу судског већа да му се омогући лечење у Русији јер му се, како тврде Младићеви браниоци, здравствено стање драстично погоршало у притвору, те да је то једини разуман и хуман начин који може да осигура да он жив дочека првостепену пресуду.
Свој захтев поткрепили су медицинском документацијом и мишљењима бројних стручњака, као и гаранцијама руске амбасаде у Холандији да ће у Русији бити поштовани сви услови које у случају одобрења лечења постави Трибунал, као и да ће Младићу бити загарантована лична безбедност.
Тим поводом, како се наводи у поднеску трибунала, Министарство спољних послова Холандије је указало да у случају одобрења превременог пуштања на слободу, оно не може да почне пре него што Младић буде пребачен у Русију, а било би окончано његовим враћањем у Трибунал у Хагу.
Тужилаштво Хашког трибунала успотивило се захтеву Младићевих бранилаца, јер сматра да Младић не испуњава услове за лечење на привременој слободи будући да је био у вишегодишњем бекству током којег му је, према наводима тужилаштва, здравствено стање веома нарушено, док у притвору трибунала сада има адекватан лекарски третман.
Судско вијеће судије Алфонса Оријеа, које до краја године треба да му изрекне првостепену пресуду, сматра да Младић није испунио услове за пуштање на слободу и није уверено да ће се вратити у Трибунал. Такође сматра да у притворској јединици има адекватан медицински третман.
Суђење Младићу почело је у мају 2012. године, а окончано у децембру прошле године.
Првостепена пресуда требало би да му буде изречена до новембра 2017. године, а чека је у притвору хашког трибунала.
Младић је након вишегодишњег бекства био ухапшен у Србији и изручен у Хагу у мају 2011. године.

 

 

 

РТРС

Тагови: ; ;