У Музеју Републике Српске у Бањалуци вечерас је у оквиру Културног програма Санкт Петербурга отворена изложба «Опсада Лењинграда у фотографијама» на којој је приказано стање у Лењинграду, како се за време СССР-а звао Санкт Петербург, током 900 дана опсаде нацистистичке Њемачке у Другом светском рату.

 

 

Реч је о фотографијама које су снимили дописници тадашње новинске агенције ТАСС, а данас су саставни део изложбе Државног меморијалног музеја одбране и опсаде Лењинграда са потресним мотивима лешева по улици, изгладнелог и болесног цивилног становништва.

Министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је ово квалитетна изложба која ће дати много података о опсади Лерњинграда и која говори како су се током 900 дана опсаде грађани борили против непријатеља, али и да преживе у опкољеном граду.

Навео је да изложба показује да није било планирано да Лењинград буде само освојен, већ да буде претворен у велики логор у којем би страдало његово становништво.

Министар је најавио и узвратну посету из Српске Санкт Петербургу, и додао, да ће са уметницима и културним радницима бити дефинисан и програм посете. Сматра и да би у узвратној посети била представљена и изложба о Доњој Градини, највећем стратишту система усташких логора смрти Јасеновац.

На отварању изложбе наступио је и гудачки кавртет «Капелија» из састава симфонијског оркестра Државне академске капеле Санкт Петербурга.

 

СРНА

Тагови: ; ; ;