Амерички маринци кренули на вежбу у Норвешку, као да су кренули у летовање у Шпанију. Арктичка опрема и одећа коју су користили амерички војници на недавној вежби «Викинг -2017», би пре могла бити адекватна за неке топлије крајеве, а не минус од 45 степени.

Портал «Вести одбрана» извештава о великим проблемима са којима се сусрело око 200 америчких маринаца током заједничке вежбе «Викинг 2017», која је одржана почетком марта у близини руско-норвешке границе.

Утврђено је да њихова одећа и опрема слабо подноси температуре испод минус 45 степени.

«У својим огромним скафандерима изгледали су као човек из рекламе «Мишелин», изјавио је Јонас Рајд, представник шведског произвођача војне зимске одеће «Торак» 

Према његовим речима, произвођачи артичке одеће за америчке трупе су занемарили чињеницу да јак мраз може довести до тога да телесна влаге(зној) може да се замрзне у слојевима одеће.

«Они су били убеђени да ће им бити топло, али у стварности они су страшно посмрзавали», прокоментарисао је Рајд проблеме америчких маринаца.

Према порталу «Милитари цом.» америчка војска у Норвешкој се суочила са низом проблема: од пуцања шавова на одећи услед хладноће, рајфешлуса који се не отварају или затварају, ципела које спадају са ски везова, до пуцања пластичних делова на ранчевима.

Тагови: ; ;