Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је на министарском састанку Савета Европе да у региону постоји ксенофобија и потпиривање међунационалне мржње и нетрпељивости, али да Србија жели даљи развој регионалне стабилности и сарадње кроз дијалог, мир и помирење.

Дачић је на скупу у Никозији рекао да су проблеми расизма, ксенофобије и екстремизма у порасту у читавој Европи.

«У нашем региону, последњих година и месеци били смо сведоци говора и злочина из мржње, ксенофобије, као и опасног потпиривања међунационалне мржње и нетрпељивости, уз повремене неодговорне и опасне изјаве и аспирације појединих лидера за прекрајањем граница у региону», рекао је Дачић.

Додао је да је «истинско опредељење Србије даљи развој регионалне стабилности и сарадње кроз дијалог, мир и помирење», али да је то могуће само ако таква воља постоји на свим странама.

«У том погледу видимо могућност за кључни допринос Савета Европе који поседује механизме да такве појаве и проблеме уочи, јасно осуди и укаже на потребу и правце предузимања одлучних мера на њиховом сузбијању, што Србија веома цени. Притом, посебно имамо у виду неопходност заштите и унапређења права припадника националних мањина», рекао је Дачић.

Министар је нагласио да Београд очекује да сва права припадника српске националне мањине у суседним земљама буду у пуној мери поштована у складу са стандардима Савета Европе.

 

 

РТС

Тагови: ; ;