Корчулански одбор десничарске Хрватске странке права је у предизборне сврхе објавио плакат на којем је шесточлана породица са шаховницом, украден са постера који је био актуелан у време нацистичке Немачке, пренео је портал Индеx.хр.

На фотографији су видљива лица немачке породице уз стилизвани логотип нацистичког орла и натпис „Ein Volk hilft sich selbst” (Народ сам себи помаже).

Реч је о, како се наводи, постеру за Винтерхилфсвет (Winterhilfswerk), програм социјалне помоћи гладним немачким грађанима. Покрет је основан 1931, а Хитлер је преузео све заслуге на себе. Под нацистичком владавином, сваки грађанин Немачке је морао да даје средства том програму..

Иронично је, наводи овај загребачки портал, да је управо корчулански ХСП украо нацистички постер.

Наиме, корчулански десничари којима је мото „Поштено, доследно, самостално” украли су плакат нацистичке власти која им је одузела властито острво.

Римским уговорима који су, успут, потписани на данашњи датум, 18. маја 1941. године, квислиншка НДХ коју ХСП-овци идеализују, предала је Италијанима велики део територије Далмације, укључујући и Корчулу.

Данас се Римски уговори сматрају једним од највећеих издаја у историји Хрватске.

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;