«Косовска полиција» ухапсила је две особе српске националности, које се сумњиче за ширење мржње исписивањем графита «Косово је срце Србије» на зиду основне и средње школе «Пандели Сотири» у селу Племетина, код Обилића. Канцеларија за КиМ оцењује да је хапшење два српска младића срамотно и кукавичко понашање привремених инистуција самоуправе у Приштини.

 

Ухапшени су С. Ф. (17) и Ј. Ј. (20), који су по националности Срби са сталним боравиштем на Косову.

Графити су исписани између 19. и 20. априла ове године, пише приштински портал Коха.

Како наводи овај приштински портал, они су ухапшени због осетљивости овог случаја и чињенице да садржај графита подстиче на ширење мржње, раздор и нетрпељивост по верској и националној основи.

Истиче се да је косовска полиција започела истрагу.

Приликом хапшења код осумњичених је пронађен спреј за који се сумња да употребљен за исисивање графита.

Канцеларија за КиМ: Срамотно и кукавичко понашање Приштине

Хапшење два српска младића у Племетини за «изазивање мржње, раздора, националне, расне, верске или етничке нетрпељивости» због исписивања графита, у атмосфери у којој су Срби на Косову и Метохији свакодневно на мети најдиректнијих претњи злочином, јесте срамотно и кукавичко понашање привремених инистуција самоуправе у Приштини, оцењује Канцеларија за КиМ.

«Полиција и тужилаштво на Косову и Метохији данас су тиме доказали да су инструмент у апсурдној кампањи у којој се поједини албански политичари, од којих неки и вршиоци највиших функција у привременим покрајинским институцијама и лидери појединих албанских странака, утркују ко ће више и оригиналније да мрзи Србе», наводи се у саопштењу Канцеларије.

Указују да уколико је Приштини заиста стало до складних међунационалних односа и помирења, требало би за почетак да буду ухапшени они који су протеклих седмица српском народу претили насиљем и етничким чишћењем.

«Упозоравамо насилнике, били они у цивилу или униформама, да не малтретирају српску децу, а од представника међународне заједнице у Приштини захтевамо да активније обуздају распомамљени шовинизам појединих албанских политичких лидера и стану на пут неконтролисаном распламсавању антисрпске хистерије», истиче се у саопштењу.

Такође, Канцеларија наводи да са забринутошћу констатује и да су лица, од којих је једно малолетно, у саопштењу полиције идентификована пуним презименом и првим словом имена, што је најфлагрантније кршење људских права и отворени позив на насиље, а говори много и о демократској свести и професионалности медија у покрајини који су такво саопштење пренели без уредничке интервенције.

 

 

РТС

Тагови: ; ;